søndag den 4. juli 2010

Ude ved grillen: kul eller gas

For nogen tid siden havde jeg en diskussion med en ven. Er en gasgrill en ritig grill? Nej, hævdede min ven, maden smager jo ikke af grill, når man tilbereder den på en gasgrill.

Sådan en diskussion fordrer et solidt venskab. Jeg er sikker på, at krige i tidernes morgen er startet på spinklere grundlag en dette - hvad er bedst: kul eller gas.

Jeg spurgte min ven, hvad det nu egentlig er, der giver den særlige grillsmag. Jo, det var jo kullene. Men for pokker, svarede jeg, bøffer stegt over kul smager da ikke af kul. Næh nej, replicerede min ven, men de glødende kul afgiver smag. Hmmm..., fortsatte jeg min argumentation, glødende kul afgiver da ikke smag, de er jo bare meget varme.

Selv mener ikke, at der er den store forskel. Bevares, for bare to år siden ville jeg nok også have hævdet, at kul er det eneste rigtige. Men se engang på, hvad der egentlig sker i en kulgrill.

Man kan fx starte med at tænde op med kullene i en grillstarter. Kullene bliver glødende, og det er jo netop den egenskab vi skal udnytte. Vel anbragt i grillen opvarmer de glødende kul grillristen (og selvfølgelig luften i grillen). Når kødet bliver placeret på grillresten, drypper fedtet ned på de gloende kul, og så er det man få den herlige grillsmag.

Det samme sker jo på en gasgrill. I hvert fald på min Weber Spirit E-310 Classic. Flammerne fra gasdyserne varmer Flavorizer Bars op, så de bliver gloende som kul. Og når fedtet fra kødet rammer disse Flavorizer bars, opnår jeg samme resultat, som min ven opnår på sin kulgrill. Den dejligste grillsmag.

Men det er jo bare min mening. Hva' synes du?

3 kommentarer:

  1. Nej Ole.
    Gas og kul er IKKE det samme.
    Vi har lige været til fødselsdag.
    De brugte en gasgrill, weber,
    hurtig, nem og ligetil.
    Men alle var enige om, at det ikke er det samme,
    som kul.
    desværre søde Ole. Vi er ikke enige :)
    Men bevares, maden smagte dejligt:)
    Dorte

    SvarSlet
  2. VÆR RIGTIG GLAD FOR DIN KULGRILL.

    Når petrokemiske virksomheder eller raffinaderier cracker tungere kulbrinter, eks. ved produktion af benzin og flaskegas dannes der 1,3-butadiene. Butadiene er en værdifuld intermediate(kemisk betegnelse for produkt der indgår i andre processer), men også særdeles kræftfremkaldende og giftig. Når man accepterer blandingsgas i flasker som i Danmark, til alle anvendelser og i alle blandingsforhold, så accepterer man også at der kommer voldsomme mængder af butadiene i gas til sommerens grillning. Hvorfor det?
    Fordi butadiene har et højere kogepunkt end propan gas og opkoncentreres i din gasflaske for hver eneste gang din gasleverandør fylder den. Nå tænker du - det brænder vel bare. Nej desværre ikke, fordi det kræver meget højere temperaturer og avanceret gasbrænder end den simple dysebrænder der sidder i din gasgrill under risten.

    Gasgrillen er hurtig og danskerne elsker den, men biprodukterne ved afbrænding af restgasser fra raffineringsprocessen som ethylmercaptan, 1,3-butadiene og olefiner (stor del af gasflaskens indhold) får du ud som dels ekstra lugt - gassens røbestof, dels kræftfremkaldende substans der ved simpel berøring med din mad steger den, eller en ekstra gang fedtstof fra de delvist uomdannede olefiner.
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1520015/
    VELBEKOMME.

    Det skal retfærdigvis nævnes at engangsdåser ikke har dette problem.

    Hvis du bruger trækul skal du kun bekymre dig om ikke at branke dit kød(så kan der nemlig opstå nitrosaminer- det er også farligt)

    SvarSlet
  3. VÆR RIGTIG GLAD FOR DIN KULGRILL.

    Når petrokemiske virksomheder eller raffinaderier cracker tungere kulbrinter, eks. ved produktion af benzin og flaskegas dannes der 1,3-butadiene. Butadiene er en værdifuld intermediate(kemisk betegnelse for produkt der indgår i andre processer), men også særdeles kræftfremkaldende og giftig. Når man accepterer blandingsgas i flasker som i Danmark, til alle anvendelser og i alle blandingsforhold, så accepterer man også at der kommer voldsomme mængder af butadiene i gas til sommerens grillning. Hvorfor det?
    Fordi butadiene har et højere kogepunkt end propan gas og opkoncentreres i din gasflaske for hver eneste gang din gasleverandør fylder den. Nå tænker du - det brænder vel bare. Nej desværre ikke, fordi det kræver meget højere temperaturer og avanceret gasbrænder end den simple dysebrænder der sidder i din gasgrill under risten.

    Gasgrillen er hurtig og danskerne elsker den, men biprodukterne ved afbrænding af restgasser fra raffineringsprocessen som ethylmercaptan, 1,3-butadiene og olefiner (stor del af gasflaskens indhold) får du ud som dels ekstra lugt - gassens røbestof, dels kræftfremkaldende substans der ved simpel berøring med din mad steger den, eller en ekstra gang fedtstof fra de delvist uomdannede olefiner.
    http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1520015/
    VELBEKOMME.

    Det skal retfærdigvis nævnes at engangsdåser ikke har dette problem.

    Hvis du bruger trækul skal du kun bekymre dig om ikke at branke dit kød(så kan der nemlig opstå nitrosaminer- det er også farligt)

    SvarSlet